Viiltely

Heippa! Ajattelin pitkän automatkan ajankuluksi tehdä postauksen viiltelystä. Kirjoitan tätä kännykällä, joten pahoittelut jos teksti on ajoittain hajanaista. 

Leipäteksti sekä postauksen lopussa olevat kuvat voivat olla triggeröiviä / järkyttäviä, joten jos epäilet että tämänkaltaisen materiaalin näkeminen voi olla sinulle vahingollista, pyydän että lopetat lukemisen tähän paikkaan.

Viiltely, mitä se on? Se on tarkoituksenmukaista oman kehon vahingoittamista, jota voi toteuttaa monin tavoin. Tavallisimmillaan se on esimerkiksi ihon ja ihonalaiskudoksen rikkomista. Viiltelyyn ei useimmiten liity itsemurhatarkoitusta, vaan sillä haetaan muita asioita. Viiltelyllä voidaan turruttaa tunteita, sekä myös hakea niitä. Itse olen viillellyt mm. seuraaviin syihin: vihan hallitsemiseen, itseni rankaisemiseen ja palkitsemiseen, edes jonkun tunteen tavoittamiseen sekä pyrkimykseen saada ajatukset pois epämiellyttävästä asiasta. 

Yksi syy, miksi viiltely vaikuttaa hetkellisesti mielialaan, on se että viiltämällä saavutettu kipu vapauttaa elimistössä mielihyvähormoneja. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että kaikki saisivat viiltelystä kaipaamansa lopputuloksen. Jotkut saattavat todeta viiltelyä kokeiltuaan ettei se vaikuta oloon millään tavalla. Toinen ääripää puolestaan saattaa jäädä koukkuun viiltelystä. 

Viiltely tai muukaan itseä vahingoittava toiminta ei yleensä tuo pitkäkestoisia hyötyvaikutuksia. Usein hetkellistä viiltelyn aiheuttamaa mielihyvää seuraa häpeän ja epäonnistumisen tunteet. Viiltojen syvyydestä riippuen, viiltelystä jää aina jäljet. Jäljet saattavat aiheuttaa katumusta, vaikka tehtyä ei saa enää tekemättömäksi.

Viiltely voi myös olla vaarallista. Itse olen joutunut kaksi kertaa osastohoitoon tehtyäni niin suuria viiltoja, että terveyteni oli uhattuna. Suurten suonien rikkoutumisen lisäksi vaarana on esimerkiksi katkoa jänteitä ja hermoja. 

Viiltelyä ei ole kannattavaa aloittaa lainkaan. Jos niin kuitenkin käy, on siitä aina mahdollista päästä eroon, eikä sen kanssa tarvitse jäädä yksin. Viiltelystä kannattaakin kertoa luotettavaksi kokemalleen henkilölle, joka parhaassa tapauksessa pystyy ohjaamaan oikeanlaisen avun piiriin. 

Alla linkki mielenterveystalon vapaaksi viiltelystä -omahoito ohjelmaan.












Kommentit